Φτού σκόρδα!

porcelain garlic
porcelain garlic

New project sneak peak

Στην Ελλάδα (αλλά και στην Κίνα και στο Ισραήλ) το σκόρδο θεωρείται ως αποτρεπτικό κατά της βασκανίας, γι' αυτό και ανέκαθεν το κρεμούσαν ως φυλαχτό σε ζώα, πρόσωπα ή πράγματα. Οι βυζαντινές πατρίκιες κρεμούσαν στο λαιμό τους σκόρδο, κρεμμύδι και άλλα μικροπράγματα στην κλωστή του «Μάρτη» (ως γνωστόν ο Μάρτιος θεωρείται ‘ιδιότροπος’ μήνας για την αστάθειά του). Παλαιότερα, τοποθετούσαν σκόρδα κάτω από το προσκέφαλο της λεχώνας και στο νεογέννητο βρέφος να μην βασκαθούν. Ακόμη, έθαβαν στην άκρη του χωραφιού ρόδι για την καρποφορία και σκόρδο για το βάσκαμα, αλλά και κρεμούσαν σκόρδα στα σπίτια, για να αποτρέψουν την κακοδαιμονία και την κακογλωσσιά.

Οι νεράιδες και οι βρικόλακες αποφεύγανε τη μυρουδιά του σκόρδου. Όχι μόνον τα ξωτικά, αλλά και οι σκορπιοί και τα φίδια αποφεύγουνε την οσμή του σκόρδου. Γι’ αυτό το καλοκαίρι που οι οδοιπόροι διανυκτέρευαν στο ύπαιθρο, φρόντιζαν πριν πέσουν για ύπνο, να κοπανίσουν ολόγυρα στα στρωσίδια του πάνω σε πέτρες λίγο σκόρδο.
Σήμερα, την ημέρα της πρωτομαγιάς πολλοί συνηθίζουν επίτηδες να τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού.

Μαζί με το χώμα, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό, το σκόρδο είναι το πέμπτο στοιχείο της φύσης στη ζωή μας. Χωρίς σκόρδο, μπορείτε να νοστιμίσετε, φίλοι μου;